Teamtips: Wanneer maakt u een afspraak bij de fysiotherapeut?

21 december 2021

We horen het u regelmatig zeggen: “Ik had deze klacht al langer, maar ik wist niet dat ik daarmee hier terecht kon” of “Ja, ik heb weer eens te lang gewacht”. We geven op die momenten vaak persoonlijke tips mee om een goede inschatting te maken, maar misschien is het handig om eens wat therapeutentips voor u te verzamelen.

 

Met welke klachten kunt u bij de fysiotherapeut terecht?

Het is soms lastig inschatten met welke klacht u bij welke hulpverlener moet zijn. Maren: “Iedere klacht is natuurlijk anders, maar een heel algemene vuistregel is dat de fysiotherapeut u kan helpen bij houdings- en/of bewegingsafhankelijke klachten.” Bij houdings- en/of bewegingsafhankelijke klachten verminderen of verergeren uw klachten als u een andere houding inneemt of als u een bepaalde beweging maakt. In dat geval kan het zich dus lonen om contact met ons op te nemen. Het gaat hierbij niet alleen om pijn, maar ook om bewegingsbeperkingen, bijvoorbeeld een arm die niet beweegt zoals u gewend bent of een nek die u maar moeilijk gedraaid krijgt. Ook met andersoortige klachten kunt u bij de fysiotherapeut terecht. Els: “Ligt uw bewegingsapparaat niet aan de basis van uw klachten, maar juist uw luchtwegen, lymfe- en/of bloedvaten? Ook dan kunnen wij als fysiotherapeut met specialisatie iets voor u betekenen om zo met u te kijken of we uw kwaliteit van leven kunnen verbeteren.” En ten slotte kan het ook nog zo zijn dat u niet zelf onze hulp nodig heeft, maar uw kind. Niña: “Ouders weten vaak niet dat ze zich bij de kinderfysiotherapeut kunnen melden als hun baby een voorkeurshouding heeft of zich overstrekt. Ook bij zindelijkheidsproblemen wordt vaak niet aan een fysiotherapeut gedacht. Daarmee kunt u echter enkel bij een kinderbekkenfysiotherapeut zoals mezelf terecht.”

 

Hoelang moet u wachten voordat u een afspraak maakt?

Als u klachten heeft, wat is dan nou het juiste moment om u te melden bij de fysiotherapeut? Het is moeilijk om hier een eenduidig antwoord op te geven, elke klacht is natuurlijk anders. We zullen hieronder toch proberen wat richtlijnen te bieden die u kunnen helpen bij uw overweging, te beginnen met rugklachten. Chantal: “Uit onderzoek is gebleken dat er bij acute lage rugklachten meestal binnen drie weken een vooruitgang van functioneren en vermindering van pijn is. Komt u in die gevallen al meteen aan het begin, kunnen we meestal niet heel veel voor u doen, omdat de pijn dan te fors is. Beter is het om het om het dan even aan te zien en het natuurlijke beloop af te wachten.” Bij veel andere klachten van het bewegingsapparaat leert de ervaring ons dat de klachten vaak binnen 10 dagen vanzelf al verdwijnen of verminderen. Als dat niet het geval is, gaat u vaak (onbewust) anders bewegen om maar minder pijn en/of  beperkingen te voelen. Dat aangepaste bewegen kan uw lichaam wat uit balans brengen waardoor het natuurlijk herstel stagneert. Maren: “Meestal raad ik aan om op de dag dat de klacht u echt beperkt in uw doen en laten een kruisje in de agenda te zetten. Daarnaast schrijft u uw pijncijfer van dat moment (waarbij 0 geen pijn of beperking is en 10 ondraaglijke pijn of volledige beperking). Ook zet u alvast een kruisje op 10 dagen later. Op die dag scoort u uw pijn of beperking weer. Is uw getalletje niet minstens de helft minder, dan maakt u een afspraak met ons.” Dat betekent overigens niet per se dat er al meteen meerdere therapiesessies nodig zijn. Eva: “Als u langer met een klacht blijft rondlopen, kunnen er andere klachten ontstaan die uw herstel in de weg staan, de zogenaamde herstelbelemmerende factoren. Soms zijn beweegtips en -adviezen of een simpele interventie op dat moment al voldoende om het natuurlijke herstel van uw lichaam weer op gang te helpen.”

 

Moet ik eerst langs de huisarts gaan?

Sinds 2006 is de fysiotherapeut direct toegankelijk. Dat betekent dat u zonder verwijzing van de huisarts naar ons toe mag komen. Al onze therapeuten zijn getraind in het uitvoeren van deze eerste screening. Als wij denken dat iets niet helemaal pluis is, raden we u altijd aan toch even bij de huisarts langs te gaan. Ralf: “Als uw pijn houdings- en/of bewegingsafhankelijk is, is het altijd het efficiënste om direct naar ons te komen. Heeft u vooral ’s nachts pijn of denkt u dat uw klachten samenhangen met uw organen, ga dan in eerste instantie naar de huisarts. Zo komt u meestal direct op de juiste plek uit.” Twijfelt u toch nog over het al dan niet maken van een afspraak, dan mag u natuurlijk altijd de telefoon erbij nemen en het aan ons direct vragen.