Echografie

Ralf

Chantal Coolen

Chantal

De Dorpstraatbezoekers onder u zullen het al weten, maar voor de Walramstraatbezoekers is het wellicht groot nieuws: u kunt vanaf nu ook bij ons terecht voor echografie. Maar wat is dat nou precies en waarvoor wordt het gebruikt?

Wat is echografie?

Echografie is een onderzoekstechniek waarbij lichaamsstructuren in kaart worden gebracht door middel van geluidsgolven. Doordat de -onhoorbare- geluidsgolven door de diverse structuren in uw lichaam verschillend teruggekaatst worden, ontstaat er een beeld. Hard botweefsel weerkaatst het geluid volledig, daarom is een echo niet geschikt om de botstructuur in kaart te brengen. De zachtere weefsels kunnen door hun gedeeltelijke terugkaatsing wel prima gezien worden. Ook organen vallen hier natuurlijk onder, maar dat laten we wijselijk aan andere specialisten over. Bij echografie op onze praktijk mag u vooral denken aan beeldvorming van pezen, gewrichten, spieren en kapselbandapparaten van armen en benen.

Indicaties en contra-indicaties

Wij zetten echografie in als aanvullend diagnostisch onderzoek, maar dit is niet bij iedere klacht nodig. Vaak is het namelijk ook zonder echo duidelijk wat het probleem is. In dat geval zullen we pas overgaan tot het maken van een echo als het herstel om onduidelijke redenen uitblijft of stagneert. Problemen die een echo in kaart kan brengen, zijn:

  • Tendinopathie (peesprobleem)
  • Calcificatie (verkalking)
  • Spierruptuur (spierscheur)
  • Ligamentletsel (bandletsel)
  • Bursitis (slijmbeursontsteking)
  • Zenuwpathologie (zenuwprobleem)

Echografie kent geen contra-indicaties. Dat betekent dat u gewoon een echo mag krijgen als u bijvoorbeeld zwanger bent of als u een pacemaker of implantaten heeft. Daarnaast vindt u het misschien ook fijn om te weten dat echografie geen stralingsbelasting geeft en geen pijn doet.

Echo in de praktijk

Het maken van een echo kan binnen enkele minuten gepiept zijn, maar het kan net zo goed een kwartier duren. Dit is volledig afhankelijk van de regio waar de echo gemaakt wordt. De therapeut zal de bevindingen altijd direct met u en, als dat van toepassing is, ook met uw eigen therapeut bespreken.

Omdat het beeld vaak achterligt op het herstel, zullen we echografie niet snel inzetten ter evaluatie. Een voorbeeld: op de echo zien we een zwelling van een pees in uw schouder. Na enkele behandelingen doet uw schouder minder pijn en kunt u veel beter bewegen. Toch kan het zijn dat de pees op het echobeeld nog steeds gezwollen uitziet. De mate van herstel wordt daarom niet bepaald op basis van een echobeeld, maar op basis van uw vooruitgang.

Bij wie?

Voor echografie kunt u terecht bij Ralf en Chantal. Bent u niet bij Ralf of Chantal in behandeling, dan kan uw eigen therapeut u altijd een keer bij een van beiden inplannen speciaal voor de echo. Let wel: het echografie-apparaat staat op de Dorpstraat, dus voor een echo-afspraak dient u altijd naar de Dorpstraat te gaan.

Heeft u nog vragen? Aarzel dan niet om ze te stellen.
Bel 046-45 11 225