Even voorstellen: Marieke Jansen

21 december 2021

We mogen weer een mooie aanvulling op ons multidisciplinaire team introduceren: dans- en bewegingstherapeut Marieke Jansen. Hieronder stelt zij zich aan u voor en legt ze uit wat dans- en bewegingstherapie nou precies inhoudt.

 

Over Marieke

“Ik ben Marieke Jansen. Sinds mijn vierde doe ik al aan ballet, waar mijn voorliefde voor dans en beweging is ontstaan. Al snel ontdekte ik de vele voordelen van dansen: niet alleen kom je er je energie in kwijt, maar ook leer je je lichaam beter kennen en ontdek je waar je mentale grenzen en uitdagingen liggen. De keuze voor de studie vaktherapie dans- en beweging was dan ook een logisch gevolg. In 2000 ben ik afgestudeerd aan de Zuyd Hogeschool en ben ik in het beroepsveld aan de slag gegaan. Met die rugzak vol werkervaring heb ik dit jaar mijn eigen praktijk binnen Gezondheidscentrum De Praktijk opgestart.”

 

Wat is dans- en bewegingstherapie?

“Dans- en bewegingstherapie is een ervaringsgerichte therapie, het doen staat centraal. Samen gaan we op zoek naar het vergroten van je (lichaams)bewustzijn: wat ervaar je? Hoe kan je lichaam jou helpen bij het omgaan met stress en/of spanning? Daarbij maken we gebruik van beweging, spel, ademhaling- en ontspanningstechnieken, yoga, actieve- en/of passieve ontspanning, (fysieke) grenzen verleggen en accepteren, aandacht en focus. Net als je brein, heeft ook je lichaam een geheugen. Het opdoen van nieuwe ervaringen kan je helpen om anders om te gaan met dezelfde dingen. Het onderzoeken en verruimen van je (zelf)vertrouwen is hierin een belangrijke doelstelling. Als je je lichaam kunt vertrouwen draagt dit bij aan je veilig en zeker voelen.”

 

Speel Beweeg Beleef

Op zaterdagochtend en maandagmiddag zijn er ‘Speel Beweeg Beleef’-lessen voor kinderen met specifieke behoeften. Is het voor uw kind bijvoorbeeld lastig om deel te nemen aan een reguliere les, omdat:

  • de instructie te snel gaat?
  • de groep te groot is?
  • je kind liever met gebaren communiceert dan met taal?
  • je kind het lastig vindt om tot rust te komen?

Misschien is deze les dan iets voor hem of haar.

 

Wat doen we precies in de lessen? Spelenderwijs gaan we op avontuur. We spelen, bewegen, maken muziek, dansen en lachen samen. Soms zijn we heel rustig, soms heel energiek. Op een speelse manier komen samenwerking, spel, sociaal-emotionele ontwikkeling, beweging, ritme, danselementen, fijne en grove motoriek, yoga en ontspanning aan bod. Plezier in ontspanning en beweging en de belevingswereld van de kinderen staan centraal.”

 

Toekomst en contact

“Momenteel volg ik de opleiding ‘sensorische informatieverwerking’. Ik ben gefascineerd door gedrag en waar gedrag vandaan komt. Ligt de oorsprong in de zintuigelijke prikkelverwerking? Zit een kind niet lekker in zijn vel omdat hij te weinig prikkels ervaart, of juist te veel? Hoe kun je een kind helpen om een woedeaanval te voorkomen? Na afronding van deze opleiding zal ik ook deze therapievorm verwerken in mijn aanbod.

 

Wilt u een afspraak maken of meer informatie, dan ben ik bereikbaar via telefoon (06-40584750) en e-mail (jmarieke77@hotmail.com). Wilt u meer informatie over de ‘Speel Beweeg Beleef’-lessen? Kijk dan zeker al eens op de facebookpagina ‘Speel beweeg beleef lessen voor kinderen met special needs’.”