Uw nieuwe zorgverzekering in 2024

19 december 2023

Het einde van het jaar is in zicht en dus is het tijd om nog eens kritisch naar uw zorgverzekering te kijken: Vergoedt uw zorgverzekering de zorg die u nodig heeft? Zitten er nog genoeg fysiotherapiebehandelingen in uw pakket? Zijn er dingen veranderd? Lees hieronder waar u op moet letten bij het controleren van uw verzekering.

Wat heeft u nodig?
Zorgverzekeringen kosten tegenwoordig een rib uit het lijf, wat oververzekeren erg zonde van het geld maakt. Bedenk u dus goed wat u nodig heeft, ook qua fysiotherapie. Heeft u altijd weinig klachten en verwacht u geen grote veranderingen in 2024 ten opzichte van afgelopen jaar? Dan volstaat het wellicht om voor een dekking van 6 of 9 behandelingen te kiezen. Sport u veel en bent u blessuregevoelig of heeft u regelmatig last van kwaaltjes in het bewegingsapparaat? Dan is het misschien verstandig om voor een wat ruimere dekking te kiezen. Mocht u toch nog twijfelen, overleg dan eens met uw therapeut. Mogelijk kunnen wij u helpen een inschatting te maken.

Kiezen met behulp van de Zorgkiezer
Weet u nog niet wat u moet kiezen, bekijk dan eens de bijgevoegde afbeelding van De Zorgkiezer. Die heeft namelijk een handige keuzehulp opgesteld om te bepalen wat u nodig heeft. Hier maken we wel graag enkele kanttekeningen bij:

  • De keuzehulp geldt vooral voor volwassenen. Kinderen krijgen standaard 18 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering, daarna geldt het pakket van de ouders.
  • Aanvulling op noot 1: Heeft u een aandoening die op de chronische lijst staat, dan moeten de eerste 20 behandelingen (bij iedere indicatie opnieuw) uit het aanvullende pakket betaald worden (of door uzelf als u niet voldoende behandelingen in het aanvullende pakket heeft).
  • Aanvulling op noot 2: Hieronder valt ook COPD. De genoemde vergoedingen lopen direct via de basisverzekering (u hoeft dan dus niet de eerste 20 behandelingen zelf te betalen, maar u heeft wel hier wel met het eigen risico te maken).
  • Aanvulling op noot 3: Hier doelen ze op de fysiotherapie die u in het ziekenhuis krijgt.

Biedt uw zorgverzekering nog wat u nodig heeft?
Zo snel als de kosten voor de aanvullende verzekeringen stijgen, zo snel dalen het aantal behandelingen in de pakketten. Ga er niet zomaar vanuit dat uw aantal behandelingen volgend jaar gelijk blijven, want dan kunt u nog wel eens bedrogen uitkomen. Kijk dus niet alleen naar wat andere verzekeraars of andere aanvullende verzekeringen bij uw zorgverzekeraar bieden, maar kijk ook na wat uw huidige verzekering in 2024 zal gaan dekken.

Contracten met zorgverzekeraars
Soms vergoeden verzekeraars de zorg enkel volledig als er een contract is met de zorgaanbieder. Daarom is het wellicht handig om te weten dat Fysiotherapie Göttgens, Kienhuis, Pfennings in 2024 met alle zorgverzekeraars weer een contract heeft, dus ook met Z&Z (in tegenstelling tot 2023). Dat betekent dat u altijd het volledige bedrag van uw fysiotherapiebehandeling vergoed krijgt, mits u de maximale behandelingen in uw pakket niet overschrijdt. Als de fysiobehandelingen uit uw pakket op zijn, kunt u natuurlijk wel nog gewoon bij ons in therapie blijven als dat nodig is. In dat geval gelden onze eigen tarieven. De actuele tarieven vindt u altijd op onze balie of online op https://www.tfysiohuis.nl/over-ons/tarieven/. Deze tarieven gelden ook als u niet aanvullend verzekerd bent en toch in behandeling wilt komen.
Let op: Soms is het voor u voordeliger om, als er extra behandelingen nodig zijn, een aantal behandelingen zelf te betalen dan maandelijks flink meer te betalen voor een ruimer pakket. Neem ook dit in uw overweging mee als u uw aanvullende verzekering voor volgend jaar uitkiest.

Wanneer?
Wilt u overstappen? Zeg uw oude verzekering dan voor 1 januari 2024 op. Voor het uitkiezen en afsluiten van de nieuwe verzekering heeft u wat langer de tijd, dat hoeft u namelijk pas voor 1 februari 2024 gedaan te hebben. De gekozen verzekering gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari 2024 in. Maar schuif het afsluiten van de nieuwe verzekering niet te ver voor u uit: als u per 1 februari nog geen nieuwe zorgverzekering heeft afgesloten, riskeert u een boete.

 

Bron foto: https://www.zorgkiezer.nl/blog/laatste-nieuws/zorgverzekering-en-fysiotherapie-2024-wat-valt-op/