Shockwave
Wat is shockwave?
Shockwave therapie (RSWT) is een van de meest innoverende ontwikkelingen in de behandeling van mensen met (pijn)klachten aan het bewegingsapparaat. Inmiddels is het een algemeen wetenschappelijk aanvaarde en goed onderbouwde therapie. Wetenschappelijke studies hebben bij diverse aandoeningen goede resultaten aangetoond.
Deze goede resultaten betreffen ten eerste chronische pijn veroorzaakt door ontstekingen en/of verkalkingen van pezen of van de slijmbeurs. Bovendien is shockwave heel effectief gebleken bij de behandeling van pijn door verkrampte spieren of spierknopen (triggerpoints). Succesvolle resultaten worden vaak al bereikt na slechts enkele behandelingen.
Hoe werkt shockwave?
Het shockwave-apparaat produceert hoogenergetische geluidsimpulsen. Deze impulsen of ‘schokgolven’ verspreiden zich via de huid in het aangedane weefsel. Daar stimuleren ze de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie. Bovendien werken ze ontstekingsremmend. Dit alles stimuleert het in het lichaam aanwezige herstelmechanisme. Hierdoor worden calsificaties afgebroken, versnelt het weefselherstel en vermindert de pijn.
Bij welke klachten helpt shockwave therapie?
Shockwave therapie is bij een groot aantal klachten erg effectief en veelal evidence based. De belangrijkste klachten waarvoor shockwave wellicht een oplossing kan bieden zijn:
- (Chronische) schouderklachten met pijn, krachtverlies en/of beperkte beweeglijkheid
- Kalkhaarden/afzettingen in schouderpezen of in slijmbeurs
- Tenniselleboog
- Golferselleboog
- Hielpijn (hielspoor), pijn onder de voet
- (Chronische) achillespeesklachten
- Pijn rondom of net onder de knieschijf
- Spasticiteit
- Scheenbeenirritatie (Mediaal Tibiaal Stress Syndroom of MTSS)
- Verkramping van de rug- en/of nekspieren
- Chronische nek-, schouder- of rugpijn en spanning (triggerpoints)
- Ziekte van Dupruyten
- Ziekte van Ledderhose
- Chronic Pelvis Pain Syndrome (CPPS)
Hoe ziet een shockwave behandeling eruit?
Allereerst onderzoekt de behandelaar het precieze pijngebied. Daarbij identificeert hij de bron van de pijn. In een enkel geval verricht de therapeut aanvullende onderzoek middels echografie. Echografie kan extra inzicht geven en verhoogt de zekerheid van de conclusies van de therapeut.
Nadat de diagnose is gesteld en de conclusie is dat shockwave therapie is geïndiceerd is, kan de shockwave therapie worden gestart.
Allereerst brengt de behandelaar gel aan op het te behandelen gebied. Daarna plaatst hij het behandelpistool op de huid. Vervolgens wordt het behandelgebied blootgesteld aan ongeveer 2000 krachtige ‘schokgolven’. Daarbij maakt de therapeut kleine ronddraaiende bewegingen. U hoort duidelijke tikken en voelt schokjes in het pijngebied. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten. Doorgaans zijn 6 tot 8 behandelingen nodig.
Behandelaars: Jo Franck en Chantal Coolen
Voordelen van shockwave therapie
- Behandeling zonder geneesmiddelen of chirurgie
- Kortdurende behandeling
- Uitstekend therapiesucces na gemiddeld 6 tot 8 behandelingen
- Behandeling van de oorzaak in plaats van de symptomen
- Pijnvermindering en herstel van mobiliteit, vaak al na enkele dagen
- Weinig bijwerkingen. Wel kan direct na de behandeling een lichte roodheid of zwelling ontstaan
- Dankzij shockwave therapie kan een injectie of zelfs operatie overbodig blijken.
Samengevat:
Behoort u tot de talloze patiënten met chronische pijnklachten? Heeft u al het mogelijke – injecties, medicatie, fysiotherapie, relaxatiemethodes, enz – al geprobeerd? Hielp dat niet of onvoldoende? Dan kan shockwave therapie wellicht de sleutel zijn voor de oplossing van uw probleem.
Bel ons voor een afspraak 046-4511225
Wij zijn lid van Shockwave Vereniging Nederland.